Birgitta och dansen

Birgitta Holm

Jag är professor i litteraturvetenskap och har länge verkat också som essäist och kritiker i tidskrifter och dagspress, radio och TV. Sedan min disputation 1969 har jag arbetat som forskare och lärare vid svenska universitet, först i Stockholm, sedan i Umeå och från 1983 i Uppsala. I olika omgångar har jag gästspelat som professor på Harvard University i USA och på universitet i Berlin. Jag har även föreläst runt om i Sverige, Europa och Amerika.


Min författarkarriär började med min doktorsavhandling, en monografi om den unge författaren Gösta Oswald (avliden 1950). Sedan dess har jag gett ut monografier om författare från Fredrika Bremer till Rut Hillarp, och nyligen om bildkonstnären Helga Henschen.

Men jag har inte begränsat mig enbart till monografier. Under 2000-talet har jag även skrivit essäbetonade böcker som Pardans och Språnget ut i friheten.


Under 90-talet medverkade jag i samtliga fem band av samlingsverket Nordisk kvinnolitteraturhistoria. Verkets hemsida finns här.


Idag är jag 83 år och släppte år 2017 min Helga Henschen-bok, Som av fåglar genomflugen.

"Det är den öppna blicken, den ser allt verkligt på alla nivåer, ger ögonblick av djup sanning och salighet. Dikten kan vara vägen dit, men visar framförallt att man aldrig kan vila i sitt perspektiv. Det finns alltid ytterligare sätt att tolka något på."